middle-points

Comments

polina's picture

Click για περισσότερα

Τα μεσοδιαστήματα είναι μια πολύ όμορφη και αποκαλυπτική περιοχή της Αστρολογίας, που μας δίνει την δυνατότητα να μπούμε στην καρδιά της προβλεπτικής, σύνθετης διαδικασίας. Μαζί με το εξαιρετικά ενδιαφέρον Δρακωνικό Ωροσκόπιο, αποτελούν γνώση των αστρολόγων που όντως έχουν μελετήσει βαθιά το αντικείμενο.

Μεσοδιάστημα λέγεται το ενεργειακό σημείο που είναι στην μέση μεταξύ δύο πλανητών. Αν σε αυτό ακριβώς το σημείο υπάρχει και εμπλοκή άλλου πλανήτη, έχουμε πολύ ενδιαφέροντα φαινόμενα πολλαπλών επιρροών και χρωματισμών του ενός πλανήτη από τους άλλους δύο που σχηματίζουν το μεσοδιάστημα.

Ο υπολογισμός του μεσοδιαστήματος γίνεται με έναν σχετικά περίπλοκο τρόπο που δεν έχει νόημα να τον αναλύσουμε. Ωστόσο μπορούμε να δώσουμε κάποια παραδείγματα της δράσης των μεσοδιαστημάτων για να κατανοήσουμε την φύση τους. Όταν καταστρώνουμε έναν γενέθλιο χάρτη πάντα υπολογίζουμε τη δράση των βασικότερων μεσοδιαστημάτων, για να έχουμε υπόψη μας τις βασικές ροπές μιας προσωπικότητας.

Το μεσοδιάστημα Δία - Κρόνου δίνει μια προσωπικότητα με ισχυρή φιλοδοξία, αίσθηση του δικαίου και καλό προσανατολισμό στην επαγγελματική του ζωή. Είναι άνθρωποι που ασχολούνται με την έρευνα και διαπρέπουν αυτοί που φιλοξενούν μια τέτοια σχέση στο χάρτη τους.
Το μεσοδιάστημα Δία - Ουρανού δίνει πάρα πολύ μεγάλη τύχη στον άνθρωπο που το έχει και τον κάνει να μπορεί να πετύχει στην ζωή του χωρίς να καταβάλει ιδιαίτερη προσπάθεια. Αυτό όμως μπορεί να τον κάνει επιπόλαιο, και γι’ αυτό να χάσει τελικά τα οφέλη.
Το μεσοδιάστημα Δία - Ποσειδώνα δίνει εμπνευσμένους ανθρώπους που ασχολούνται με την τέχνη και έχουν έντονη και ισχυρή διαίσθηση . Πολύ συχνά γίνονται πνευματικοί δάσκαλοι και οδηγοί.
Το μεσοδιάστημα Δία - Πλούτωνα είναι μια δύσκολη και αμφίρροπη επιρροή. Δίνει ταυτόχρονα βίαιο χαρακτήρα αλλά και έντονο εσωτερικό κόσμο. Θα λέγαμε ότι είναι το ίχνος του ήρωα, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες, που δεν φοβάται να φτάσει στα άκρα, αλλά σε περιόδους ηρεμίας και ειρήνης μπορεί να κάνει τον άνθρωπο δυστυχισμένο, καθώς πάλι τον σπρώχνει στα άκρα.
Το μεσοδιάστημα Δία - του Βόρειου Δεσμού της Σελήνης, είναι καθοριστικό και ο άνθρωπος που το έχει στον γενέθλιο χάρτη του προορίζεται να γίνει πολύ μεγάλος οδηγητής των άλλων, καθώς πρόκειται για μια ψυχή εξαιρετικά προοδευμένη και αφυπνισμένη.
Το μεσοδιάστημα Κρόνου - Ουρανού μας υποχρεώνει να δούμε τη ζωή μέσα από διπλή προοπτική: δίνει ανθρώπους που ταυτόχρονα έχουν ισχυρή αίσθηση του καθήκοντος, αλλά είναι και πρωτοπόροι. Εδώ βρίσκονται οι ρίζες αφοσιωμένων επιστημόνων, που προχωράνε όλη την ανθρωπότητα μέσα από τις ανακαλύψεις τους.

polina's picture

Click για περισσότερα

Η θεωρία των Μεσαίων Σημείων ή Μεσοδιαστημάτων, εμφανίστηκε τον Μεσαίωνα σε πρώιμη μορφή από τον Guido Bonatti αλλά αναπτύχθηκε κυρίως στον 20ο αιώνα από τους Γερμανούς αστρολόγους Alfred Witte και Reinhold Ebertin. Ο Reinhold Ebertin έκανε ευρέως αποδεκτή τη θεωρία των Μέσων Σημείων με το βιβλίο του «Συνδυασμοί Κοσμικών Επιρροών». Ο ίδιος έγινε γνωστός μετά το τέλος της δεκαετίας του 1960, όταν τα βιβλία του μεταφράστηκαν.

Το μεσοδιάστημα δεν είναι ένα φυσικό σημείο όπως ένας πλανήτης, αλλά ένα λογικομαθηματικό σημείο αναφοράς με συγκεκριμένη σημασία μέσα σε έναν αστρολογικό χάρτη. Τί είναι το μεσοδιάστημα; Είναι η μέση απόσταση, μικρή ή μεγάλη δεν έχει σημασία, ανάμεσα σε δύο πλανήτες, ή ανάμεσα σε δύο οποιαδήποτε αστρολογικά στοιχεία (σημεία, αστεροειδείς, δεσμοί της Σελήνης, υποθετικοί πλανήτες της Uranian Astrology).

Το Μεσοδιάστημα, μας δείχνει το σημείο εκείνο όπου δύο αρχετυπικοί παράγοντες ενός χάρτη έρχονται σε επαφή ο ένας με τον άλλον. Σε εκείνο το σημείο βρίσκουν την απόλυτη ισορροπία. Η ερμηνεία των μεσοδιαστημάτων προέρχεται από συνδυασμό λέξεων-κλειδιών των δύο κομματιών που ενώνονται. Π.χ. Αφροδίτη (ένωση) - Άρης (σωματική ενέργεια) = σεξουαλική ένωση.

Πως βρίσκουμε τα μεσοδιαστήματα.
Όσο κι αν φαίνεται στην αρχή βουνό να βρείτε τα μεσοδιαστήματα, μόλις βρείτε το πρώτο και καταλάβετε πώς λειτουργεί, τα υπόλοιπα θα είναι πολύ ευκολότερα. Επίσης, η χρήση ενός αστρολογικού ηλεκτρονικού προγράμματος θα σας λύσει τα χέρια. Για όσους όμως επιθυμούν να το κάνουν μόνοι τους, το πρώτο που πρέπει να κάνουν είναι να μετατρέψουν την ζωδιακή θέση του κάθε πλανήτη (ή οποιουδήποτε άλλου αστρολογικού παράγοντα) που θα χρησιμοποιήσουν σε απόλυτο γεωγραφικό μήκος. Κάθε ζώδιο καταλαμβάνει τριάντα μοίρες, οπότε λειτουργούν αθροιστικά, π.χ. ο Ταύρος έχει απόσταση από τον Κριό 30 μοίρες, οι Δίδυμοι έχουν 60 μοίρες από τον Κριό (30+30) κ.ο.κ.

Έστω ότι θέλουμε να υπολογίσουμε το μεσοδιάστημα του Ηλίου και της Σελήνης.
Αν ο Ήλιος ευρίσκεται στη 21η μοίρα Λέοντος αυτό σημαίνει ότι έχει απόλυτο γεωγραφικό μήκος 141 μοίρες, διότι τόσο απέχει από το σημείο γ της εαρινής ισημερίας το οποίο συμπίπτει με την 0 μοίρα του Κριού.

Αν τώρα η Σελήνη ευρίσκεται στην 17η του Σκορπιού, τότε το απόλυτο γεωγραφικό μήκος αυτής είναι 227 μοίρες.
Προσθέτουμε τα δύο γεωγραφικά μήκη και τα διαιρούμε δια δυο, ήτοι 141+227/2=184 μοίρες. Αυτό το σημείο συμπίπτει με την 4η μοίρα του Ζυγού και αντιπροσωπεύει το μεσοδιάστημα του Ηλίου και της Σελήνης.

Υπάρχουν δύο ειδών μεσοδιαστήματα, τα άμεσα και τα έμμεσα μεσοδιαστήματα. Άμεσα είναι εκείνα που σχηματίζονται από το μέσο σημείο δύο πλανητών όπως αναφέραμε στο παραπάνω παράδειγμα και το αντιδιαμετρικό του σημείο. Τα πλάγια μεσοδιαστήματα βρίσκονται σε απόσταση 45 μοιρών, 90 μοιρών και 135 μοιρών από το κύριο σημείο.

Το παρακάτω παράδειγμα θα διαλευκάνει ικανά τα είδη των μεσοδιαστημάτων:
Κύριο Μ/Δ Ηλίου - Σελήνης 4η μοίρα Ζυγού. Άμεσο Μ/Δ 4η Μοίρα Κριού.
Πλάγια Μ/Δ Ηλίου - Σελήνης 4η μοίρα Καρκίνου, 19η μοίρα Λέοντος, Υδροχόου, Σκορπιού, Ταύρου.

Η ανοχή των μεσοδιαστημάτων είναι στις δύο μοίρες. Στις προόδους και στις διελεύσεις η ανοχή πέφτει στο μέγιστο της μίας μοίρας.

Ας δώσουμε μερικά παραδείγματα.
Αν ένα άτομο έχει Μ/Δ Ηλίου/Σελήνης (πνεύμα και ψυχή, ζωτικότητα και συναισθήματα) στην 5η μοίρα Καρκίνου, και ο Δίας βρίσκεται στην μοίρα αυτή (Ήλιος/Σελήνη= Δίας), τότε το άτομο αυτό έχει υγιή πνευματική και συναισθηματική διάθεση, ευχάριστο και χαρούμενο και υπέρμετρα αισιόδοξο.

Αν ένα άτομο έχει Μ/Δ Αφροδίτης/Άρη (έρωτας, αγάπη, πόθος) στην 17η μοίρα Αιγόκερω και ο Ερμής στη θέση αυτή (Αφροδίτη/Άρης= Ερμής), τότε σκέπτεται σοβαρά τον έρωτα και το γάμο, καθώς και την απόκτηση τέκνων.

Όψεις
Τα μεσοδιαστήματα ενεργοποιούνται είτε από προόδους είτε από διελεύσεις. Η σημαντικότερη όψη ενεργοποιήσεως είναι η σύνοδος. Μπορούν όμως να ενεργοποιηθούν και με σκληρές όψεις, όπως το ημιτετράγωνο (45 μοίρες), τετράγωνο (90 μοίρες), ενάμιση τετράγωνο (135 μοίρες).

Αν για παράδειγμα ένα άτομο έχει τον διελαύνοντα Ήλιο επάνω στο Μ/Δ Άρεως - ΒΔ (συνεργασία, ομάδες ανθρώπων που θέλουν να αθληθούν),εκδηλώνει τάση προς τον αθλητισμό.

Συναστρία
Στην συναστρία είναι πολύ πιθανόν να υπάρχει συσχέτιση των δύο ατόμων, όχι από άμεση εμπλοκή των πλανητών μέσω των όψεων όσο από ενεργοποίηση Μ/Δ του ενός από τον άλλον.

Αν για παράδειγμα σε μια σχέση ο άνδρας έχει Μ/Δ Σελήνης - Αφροδίτης (το αίσθημα της αγάπης και της αφοσιώσεως) στην 23η μοίρα Ιχθύων, το οποίο δεν είναι ενεργό, και η γυναίκα έχει τον Δία της εκεί, τότε ο άνδρας τείνει να δει στο πρόσωπό της την σύζυγο που θα ήθελε να της αφοσιωθεί και να αποκτήσει παιδιά μαζί της.

Σύνθεση μεσοδιαστημάτων
Τα μεσοδιαστήματα μπορούν να διαβαστούν είτε με την μορφή εξισώσεων είτε με την μορφή δένδρου:

Στο παράδειγμα: Ήλιος=Αφροδίτη/Μεσουράνημα=Ερμής/Ουρανός
ή
Ήλιος
Αφροδίτη/Μεσουράνημα
Ερμής/Ουρανός

Αυτό σημαίνει πως το άτομο επιδιώκει να είναι γοητευτικό για αυτό και χρησιμοποιεί την εξυπνάδα του ώστε να τα καταφέρει.

Τα μεσοδιαστήματα είναι μία προχωρημένη αστρολογική τεχνική. Όμως είναι πολύ καλή λύση για όσους θέλουν να ερμηνεύσουν ακόμη καλύτερα οποιονδήποτε χάρτη.

Τυπικοί Άξονες

Ήλιος - Σελήνη: Ισορροπία της υγείας, των δύο φύλων (άνδρας - γυναίκα).
Ερμής - Ουρανός: Εφευρετικότητα, πνευματικές αναλαμπές, επικοινωνία με ηλεκτρονικά μέσα.
Σελήνη - Αφροδίτη: Μητρότητα, στοργή, αισθήματα αγάπης.
Άρης - Κρόνος: Θάνατος, υπερβολική αντοχή, εμποδισμένη ενέργεια, αδυναμία.
Δίας - Πλούτων: Φήμη, δημοσιότητα.

polina's picture

Click για περισσότερα

Σημαντικό κεφάλαιο στην επιστήμη της αστρολογίας αποτελούν τα μεσοδιαστήματα. Μεσοδιάστημα καλείται η ενδιάμεση απόσταση μεταξύ δύο πλανητών. Τα μεσοδιαστήματα είναι ενεργειακά σημεία, τα οποία χρήζουν ιδιαίτερης μελέτης και προσοχής καθώς μας δίνουν μία σημαντική εικόνα για κάποιες κατευθύνσεις στη ζωή ενός ανθρώπου σε μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο της ζωής του. Όταν ένα μεσοδιάστημα πέφτει επάνω σε έναν προσωπικό πλανήτη, τον ενεργοποιεί φέρνοντας στο προσκήνιο γεγονότα της φύσεως των πλανητών που σχηματίζουν το εν λόγω μεσοδιάστημα. Λαμβάνουμε υπόψη μας τους προσωπικούς πλανήτες, τον Ερμή, την Αφροδίτη αλλά και τον Άρη. Εδώ θα προσθέσουμε φυσικά και τα δύο σώματα, τον Ήλιο και την Σελήνη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και ιδιαίτερα σημαντικά σημεία του ωροσκοπίου μας όπως είναι ο ωροσκόπος, το μεσουράνημα, το ναδίρ και το κατερχόμενο. Ο Ωροσκόπος σχετίζεται με την εικόνα μας προς τα έξω, είναι ο δεύτερός μας εαυτός, το μεσουράνημα σχετίζεται με την απήχηση μας στον κοινωνικό ιστό αλλά και με τις επαγγελματικές μας φιλοδοξίες. Τέλος, το ναδίρ αποτελεί το πιο χαμηλό σημείο στο ωροσκόπιό μας και σχετίζεται με την οικογένειά μας, με τις ρίζες μας, με τις καταβολές μας αλλά και με την βαθύτερη ψυχολογία μας ενώ το κατερχόμενο αποτελεί το σημείο των σχέσεων, των συνεργασιών και του γάμου.

Παράδειγμα:
Στις 15/4/2013 ο Κρόνος βρίσκεται στην 9η μοίρα του Σκορπιού και ο Πλούτωνας στην 11η μοίρα του Αιγόκερω. Ποιό είναι το μεσοδιάστημα των δύο πλανητών; Απομένουν 21 μοίρες για να ολοκληρωθούν οι μοίρες του Σκορπιού. Σε αυτές τις 21 μοίρες προσθέτουμε τις 30 μοίρες του ζωδίου του Τοξότη και τις 11 μοίρες του ζωδίου του Αιγόκερω. Στο σύνολο παίρνουμε άθροισμα 62 μοιρών. Διαιρούμε το 62 με το 2 και αυτό δίνει αποτέλεσμα 31. Το μεσοδιάστημα των δύο πλανητών βρίσκεται 31 μοίρες μετά την 9η μοίρα του Σκορπιού, άρα στις 10 μοίρες του Τοξότη! Έστω έχουμε έναν Τοξότη, με τον Ήλιο του στην 10η μοίρα του ζωδίου. Ο εν λόγω Ήλιος δέχεται το μεσοδιάστημα Κρόνου - Πλούτωνα. Είναι μια περίοδος κούρασης, υποχρεώσεων, ευθυνών και σκληρής δουλειάς. Ωστόσο, εάν ο εν λόγω Τοξότης ακολουθήσει ένα πιο υπεύθυνο προφίλ σίγουρα θα βιώσει ηθική ικανοποίηση και καταξίωση. Συν τοις άλλοις, βιώνει κάποιες ριζικές αλλαγές στην ζωή του. Μέσα από έναν θάνατο (μεταφορικά) αφήνει πίσω παλιές εμπειρίες του παρελθόντος ώστε να αναγεννηθεί μέσα από μία επίπονη και ψυχοφθόρο διαδικασία. Είναι μία περίοδος απομόνωσης, ωριμότητας, εργατικότητας με απώτερο σκοπό την ενδυνάμωση της ψυχολογίας του αλλά και την απόκτηση υλικών αγαθών. Σίγουρα υπάρχουν τροποποιήσεις στην προσωπικότητα του εν λόγω εκπροσώπου αλλά και μία αναγέννηση.

Σημαντικά μεσοδιαστήματα αποτελούν τα ακόλουθα:

Το μεσοδιάστημα Δία - Κρόνου σχετίζεται με επαγγελματικές φιλοδοξίες αλλά και με μια περίοδο όπου θέτουμε νέους επαγγελματικούς στόχους. Είναι ανεπτυγμένο το αίσθημα της δικαιοσύνης και υπάρχει μια ροπή για την μόρφωση και την διεύρυνση των πνευματικών οριζόντων. Ευνοούνται οι σπουδές.

Το μεσοδιάστημα Δία - Ουρανού σχετίζεται με απρόσμενη τύχη, χαρά, αισιοδοξία, ανανέωση, ελευθερία και ανεξαρτησία. Διευρύνει την επιθυμία μας για μόρφωση, για περιπέτεια και ταξίδια. Η επαφή με το εξωτερικό και με διαφορετικούς πολιτισμούς μπορεί να σταθεί αρωγός.

Το μεσοδιάστημα Δία - Ποσειδώνα σχετίζεται με την έμπνευση, τον οραματισμό, την διαίσθηση και την τέχνη. Άκρως θετική επιρροή για μεταστροφή σε μονοπάτια πιο πνευματικά και καλλιτεχνικά.

Το μεσοδιάστημα Δία - Πλούτωνα είναι σημαντικό καθώς μας προάγει σε μονοπάτια απόκτησης εσωτερικού πλούτου ή και υλικού. Μπορεί να μας οδηγήσει σε βίαιες συμπεριφορές και σε ακραίες αντιδράσεις ωστόσο είναι πέπλο ψυχικής ενδυνάμωσης.

Το μεσοδιάστημα Δία - βόρειου δεσμού της Σελήνης σχετίζεται με σημαντικές εξελίξεις στην ζωή μας. Είναι μια ώθηση και σχετίζεται με την προώθηση της δράσης μας και των δραστηριοτήτων μας.

Το μεσοδιάστημα Κρόνου - Ουρανού μας βάζει σε διαδικασία αμφισβήτησης. Ποιά είναι η χρυσή τομή μεταξύ προόδου, επανάστασης, εκσυγχρονισμού και συντηρητισμού; Η ωριμότητα, η εμπειρία, η υπομονή και η επιμονή είναι διανθισμένες με ένα πρωτοποριακό πνεύμα.

Το μεσοδιάστημα Κρόνου - Ποσειδώνα είναι κάπως περίεργο. Δύο εντελώς διαφορετικής φύσεως πλανήτες ενώνουν τις δυνάμεις τους ώστε να εξελιχθούμε. Οι έννοιες του μέτρου και της αμετροέπειας πάνε μαζί. Η φαντασία, οι καλλιτεχνικές εμπνεύσεις αποκτούν σάρκα και οστά. Ο Κρόνος έρχεται να δώσει μορφοποίηση στην φαντασία του Ποσειδώνα.

Το μεσοδιάστημα Κρόνου - Πλούτωνα είναι ένα δύσκολο μεσοδιάστημα καθώς σχετίζεται με λιτότητα, περιορισμούς και με το απόλυτο μηδέν. Η ενέργεια αυτή μας καλεί να αναγεννηθούμε μέσα από έναν θάνατο μεταφορικά. Μάλιστα, η εμπειρία είναι το όπλο στις αντιξοότητες. Είναι μία περίοδος ενδοσκόπησης, απολογισμού, εσωστρέφειας και αποχής ακόμα και από την σεξουαλική πράξη. Πιθανά προβλήματα υγείας.

Το μεσοδιάστημα Κρόνου - βόρειου δεσμού της Σελήνης σχετίζεται με εμπόδια, δυσκολίες, δοκιμασίες, αναβολές ή καθυστερήσεις. Η υπομονή, η σύνεση, η οργάνωση και η εγκράτεια αποτελούν όπλα εν ονόματι της αντιμετώπισης των δυσκολιών.

Το μεσοδιάστημα Ουρανού - Ποσειδώνα μπορεί να φέρει έξαρση της φαντασίας, έλλειψη πρακτικότητας αλλά και αλτρουιστικές ή πρωτοποριακές ιδέες που έχουν να προσφέρουν σε επίπεδο πρόνοιας. Ιδανικό για ενασχόληση με την μεταφυσική, τα ιδρύματα και τις φιλανθρωπίες.

Το μεσοδιάστημα Ουρανού - Πλούτωνα αποτελεί μία ενέργεια εκρηκτική. Οι αλλαγές έρχονται ακαριαία, απότομα. Μεγάλη διαίσθηση χαρακτηρίζει τους ανθρώπους ενώ είναι πιθανή μία ικανότητα για ενόραση ή προφητείες. Το άτομο έχει την ικανότητα να κοιτάει στο μέλλον και να βρίσκεται μπροστά από την εποχή του.

Το μεσοδιάστημα Ουρανού - βόρειου δεσμού της Σελήνης αποτελεί μια ένδειξη υψηλής νοημοσύνης, εφευρετικότητας και επαναστατικότητας. Αρκετά απρόοπτα συμβαίνουν στη ζωή του ανθρώπου και παράξενες εμπειρίες είναι βιώσιμες. Ιδανικό για κατάρτιση και απόκτηση γνώσης. Ιδανικό για μεγάλα επιτεύγματα αλλά και για ενασχόληση με την επιστήμη ή την αστρολογία.

Το μεσοδιάστημα Ποσειδώνα - Πλούτωνα είναι το μεσοδιάστημα της μύησης ή του μυστικισμού. Περίεργα γεγονότα συμβαίνουν στην ζωή του ανθρώπου και είναι ασύλληπτα για τον ανθρώπινο νου. Διέξοδος; Η ενασχόληση με την τέχνη, με τις επιχειρήσεις, τον αποκρυφισμό ή τη μεταφυσική και την αστρολογία. Μεγάλη η πιθανότητα για εμπλοκές σε παρασκήνια ή σε μυστικές υποθέσεις.

Το μεσοδιάστημα Ποσειδώνα - βόρειου δεσμού της Σελήνης είναι το μεσοδιάστημα της προφητείας. Προσοχή χρειάζεται στην υγεία και στην διατροφή. Η λήψη σημαντικών επιχειρηματικών ή οικονομικών ρίσκων καλό είναι να αποφεύγεται. Περίοδος σύγχυσης, εξαπάτησης και αποπροσανατολισμού. Ο ρεαλισμός πρέπει να εγείρεται ώστε να μην υπάρχουν ματαιώσεις και κίνδυνοι. Πιθανές απογοητεύσεις.

Το μεσοδιάστημα Πλούτωνα - Δεσμού παρέχει την δυνατότητα για αναγέννηση. Πριν την αναγέννηση όμως βρισκόμαστε στον σκοταδισμό και στην εποχή του μεσαίωνα. Έτσι μετά οδηγούμαστε στην εποχή της αναγέννησης. Η ενασχόληση με την μεταφυσική, τον αποκρυφισμό, τα σύμβολα αλλά και με την αρχαία ιστορία είναι ιδανική. Ριζική αλλαγή στην προσωπικότητα ενός ανθρώπου. Το παλιό μας αποχαιρετά και τη θέση του έρχεται να λάβει το νέο.