ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

 

 

ΣΤΟΙΧΕΙΩΣΙΣ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΗ
Εισήγηση Αριστοτέλους Βρίτσιου

(Ομότιμος Καθηγητής Ογκολογίας Α.Π.Θ. Πρόεδρος του Ινστιτούτου "Αριστοτέλης").

 

 

ΣΤΟΙΧΕΙΩΣΙΣ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΗ
Εισήγηση Νίκου Πασχαλίδη

(Δικηγόρος επί τιμή Παρ΄ Αρείω Πάγω - Συγγραφεύς).

 

 

ΣΤΟΙΧΕΙΩΣΙΣ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΗ
Εισήγηση Νίκου Καμπάνη

Συγγραφεύς του Βιβλίου
"Στοιχείωσις Αστρολογική"

 

 

"Στοιχείωσις Αστρολογική"

Στιγμιότυπα από την παρουσίαση
του Βιβλίου, Ιούνιος 2005.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΜΠΑΝΗΣ - ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟ

Η πολυετής εμπειρία, η μελέτη και η στατιστική των επιδράσεων των ουρανίων σωμάτων στα έμβια όντα, τόσον από νοητικής, ψυχολογικής και σωματικής απόψεως, όσον και από της δυνατότητας της διαμορφώσεως των ποικίλων εκφάνσεως της ζωής του ανθρώπου, με ώθησε να διερευνήσω τα πιθανά αίτια που προκαλούν αυτά τα φαινόμενα, και να αποδείξω αν πράγματι υφίσταται κάποια, έστω και αμυδρά επίδραση, που θα μπορούσε να διαδραματίζει έναν, λίγο ή πολύ, καθοριστικό ρόλο στο πεπρωμένο του ανθρώπου, και αν αυτός ο ρόλος υπακούει σε ένα φιλοσοφικό και μαθηματικό μοντέλο, είτε αυτό είναι δυνατόν να κατανοηθεί από τον ανθρώπινο νου, είτε όχι.


  • Έτσι, στο έργο μου « Στοιχείωσις Αστρολογική» επιχείρησα να θεμελιώσω αν η Αστρολογία μπορεί να σταθεί σαν επιστήμη. Αυτή η προσπάθεια στηρίχθηκε σε καθαρά φιλοσοφικά επιχειρήματα, όπως αυτά θεμελιώθηκαν από τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους, τον Αριστοτέλη, τον Πλάτωνα, τον Καρνεάδη, το Σέξτο, το Λουκιανό, τον Πλωτίνο, τον Πυθαγόρα, τον Ηράκλειτο και πολλούς άλλους. Δεν παρέλειψα τις θέσεις και της εκκλησίας, αλλά ούτε και της πολιτείας από νομοθετικής απόψεως. Παράλληλα ερεύνησα κατά πόσον η Αστρολογία μελετάται στα Πανεπιστήμια άλλων χωρών, γιατί θεώρησα ότι ή γνώση και η επιστήμη δεν μπορεί να οριοθετηθεί από τα πλαίσια της Ελληνικής πολιτείας και να αποφανθεί κανείς για το δυνατόν ή το αδύνατον κάποιου πράγματος, αφού η παιδεία μας ταλανίζεται επί σειρά ετών, χωρίς να μπορεί να βρεθεί ένα μοντέλο που να αναβαθμίζει το γνωστικό επίπεδο του Έλληνα μαθητή, και να τον καθιστά αντάξιο της επιστημονικής κληρονομιάς των προγόνων μας.
  • Παράλληλα η πολυετής μελέτη των μεταφυσικών φαινομένων με ώθησε να αποτυπώσω στο έργο μου «Η Μεταφυσική Προέλευση των Ασθενειών και οι Θεραπευτικές Ιδιότητες των Ψαλμών του Δαυίδ», αν η ανθρώπινη θέληση μπορεί να επιδράσει δυναμικά στα φυσικά και ψυχολογικά φαινόμενα, και πια επίδραση μπορεί να ασκεί η πίστη στο υπερφυσικό, όπως ο καθένας το κατανοεί και το εκφράζει. Αυτή η πίστη στο μεταφυσικό, στο θείο και γενικότερα στην εκδήλωση του όντος στον αισθητό ή στον υπεραισθητό κόσμο, όπως περιγράφεται στα ιερά κείμενα ή και στις ποικίλες φιλοσοφικές διδασκαλίες, θεώρησα ότι μπορούν να κατανοηθούν καλύτερα όταν διερμηνεύονται από ένα μαθηματικό λογισμό, που είναι κοινός σε όλους τους ανθρώπους και σε όλες τις εποχές.
  • Γι’ αυτό, στο έργο μου «Η Μεταφυσική των Αριθμών», σαν τρόπο προσεγγίσεως του όντος επέλεξα τους αριθμούς, τη γεωμετρία και γενικότερα τη συμβολική.
  • Στη μελέτη μου «Περί Ορθότητος της Ονομασίας της Ορθοπαιδικής», το έρισμα της οποίας έλαβα από μια φιλοσοφική συζήτηση περί του ζητήματος αυτού σε φιλική συντροφιά, προσπαθώ να αποδείξω, την ορθότητα όλων των ονομάτων που κατά καιρούς πήρε η επιστήμη αυτή, και να προσδιορίζω φιλοσοφικά το πλέον δόκιμο.
  • Η ποιητική μου συλλογή «Ποιήματα ΧωρίςΤίτλο», αποτυπώνει την αγωνία, για το φυσικό και το μεταφυσικό, που μπορεί να καταλαμβάνει την ψυχή στον αγώνα της για την εξέλιξη.
  • Στο έργο μου "Η Αστρολογία υπό το Φως της Επιστήμης" συστηματοποίησα ένα πλήρες εγχειρίδιο θεωρητικής και πρακτικής εκμαθήσεως της Αστρολογίας, εμπλουτισμένο με σειρά ερμηνευτικών κανόνων για κάθε τομέα της ζωής". Αποτίοντας φόρο τιμής και ευγνομοσύνης στον αδελφό μου, συγκέντρωσα επεξεργάστηκα και σχολίασα μια συλλογή τραγουδιών που έγραψε και μελοποίησε.
  • Η "Μυστηριακή Σχολή" αποτελεί συνέχεια της "Μεταφυσικής των Αριθμών", αφού αποσυμβολίζει μια σειρά γεωμετρικών σχημάτων και ειδητικών αριθμών που ανευρίσκουμε καταγεγραμμένους στή Βίβλο, την Αποκάλυψη και τις Πυραμίδες.
  • Στο έργο μου «Πραγματεία Περί Κακού» το οποίο είναι σε εξέλιξη, πραγματεύομαι το θέμα του κακού από οντολογικής απόψεως, ώστε να κατανοηθεί κατά πόσον είναι υπαρκτό και ποια θέση και ποια επίδραση μπορεί να ενέχει στην ορατή και αόρατη δημιουργία.
  • Στο άλλο έργο «Η Ιστορική Εξέλιξη της Ενδυμασίας», το οποίο συντάσσεται σε συνεργασία με την στυλίστρια Cherryne Boudiaf, γίνεται μια έρευνα για την εξέλιξη της ενδυμασίας από την προϊστορία μέχρι σήμερα.
  • Τέλος, στο υπό συγγραφή βιβλί μου "Η Περί έναντιώσεως Πλάτωνος και Αριστοτέλους Αποκατάστασις", επιχειρείται να γεφυρωθεί το χάσμα των δύο κορυφαίων φιλοσόφων αναφορικά με την προϋπάρχουσα γνώση.

Παράλληλα υπάρχει πληθώρα δημοσιεύσεων σε εφημερίδες και περιοδικά, με αντικείμενα μεταφυσικού και επιστημονικού περιεχομένου. Για το έργο μου αυτό θα πρέπει να ευχαριστήσω: Tον Εκδοτικό Οίκο «Ερωδιό» για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα έργα μου και την επιμέλεια των εκδόσεων. Την ημερήσια Εφημερίδα «Τύπος της Θεσσαλονίκης», για την έκδοση των βιβλίων «Περί Ορθότητος της Ονομασίας της Ορθοπαιδικής» και «Ποιήματα Χωρίς Τίτλο», και για τις πολλαπλές δημοσιεύσεις των βιβλίων μου και ποικίλων άλλων άρθρων. Τον Επί Τιμής Δικηγόρο και Συγγραφέα Νίκο Πασχαλίδη, τον Ομότιμο Καθηγητή Ογκολογίας του Α.Π.Θ. Αριστοτέλη Βρίτσιο και το Φιλόλογο και ΣυγγραφέαΗλία Κουρτεσίδη για τη στήριξή τους στο συγγραφικό μου έργο. Τους γραφίστες Νίκο Σμυρνιό και Χριστίνα Παυλίδου για την επιμέλεια των εξωφύλλων και των φωτογραφιών.