the_properties_of_chakras

Οι Ιδιότητες και οι Λειτουργίες των Chakras

Comments

admin_Nickos's picture

Click για περισσότερα

Τα επτά τσάκρας που ευρίσκονται κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης είναι ενεργειακοί σταθμοί αναδιανομής και παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην κατανόηση των μηχανισμών του σώματος και του νου.

Το πρώτο εξ αυτών ευρίσκεται στη βάση της σπονδυλικής στήλης και ρυθμίζει τη σχέση μας με τη γη και τα υλικά αγαθά, ενώ το τελευταίο, το έβδομο, ευρίσκεται στην κορυφή του κρανίου εσωτερικά και μας οδηγεί στη συμπαντική επίγνωση.

Τα πρώτα τρία τσάκρας είναι εκείνα που έχουν σχέση με το εγώ και τα τελευταία τέσσερα είναι εκείνα που μας εισάγουν σε μια σφαιρική αντιμετώπιση της ζωής και έχουν σχέση με την πνευματικότητα.

Όταν το έβδομο τσάκρα που έχει σχέση με την υπερσυνειδητή αντίληψη είναι πολύ ενεργό και το πρώτο που έχει σχέση με την ύλη και την επιβίωση είναι ανενεργό ή μπλοκαρισμένο η ζωή δεν είναι ισορροπημένη. Αλλά και αντιστρόφως, όταν προεξάρχει ο ζήλος

για την ύλη, είναι φανερό ότι το πρώτο τσάκρα υπερλειτουργεί και συνεπώς παρατηρείται αδυναμία της εναρμονίσεως της ανάγκης αυτής με την ανάγκη της ψυχής για ελευθερία και ανάταση, ώστε να εκπληρωθεί η λειτουργία του εβδόμου τσάκρα.

Αν έπρεπε να είμαστε μόνο πνευματικά όντα ίσως η φύση να μη μας έδινε υλικό σώμα. Και αν έπρεπε να ασχολούμαστε μόνο με την ύλη, η φύση πάλι δε θα μας έδινε αυτή την ανάγκη για αγάπη, ψυχική ευφορία κ.λπ. Ισορροπημένη λειτουργία, επομένως, των τσάκρα σημαίνει ισορροπημένη αντιμετώπιση της ζωής.

Η γνώση των τσάκρας μας οδηγεί στην κατανόηση του σημείου ή της περιοχής του σώματος που χρειάζεστε περισσότερη ανάγκη για ενέργεια, ώστε να διορθωθούν οι δυσλειτουργίες σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος αλλά και της προσωπικότητάς.

 Τα Τσάκρα θεωρούνται τα ενεργειακά κέντρα του ανθρώπινου σώματος, τα οποία φανερώνουν μία διαφορετική πτυχή του καθενός. Έχουν γίνει αρκετά δημοφιλή το τελευταίο διάστημα, πράγμα το οποίο οφείλεται και στην εξάπλωση των πρακτικών της Γιόγκα παγκοσμίως. Η λειτουργία τους θεωρείται αρκετά σημαντική, γιατί όταν βρίσκονται σε ισορροπία, βοηθούν στην ανάπτυξη της ζωτικής ενέργειας και οδηγούν σε σωματική και ψυχική ευεξία.

Αυτά τα ενεργειακά κέντρα υπάρχουν στο σώμα με ένα συγκεκριμένο τρόπο, ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν το σώμα και το πνεύμα υγιές. Σε περίπτωση που μπλοκαριστούν ή χαθεί η ισορροπία τους, μπορούν να προκληθούν διάφορα προβλήματα τόσο σωματικά όσο και πνευματικά και για αυτό λοιπόν πρέπει να καθαριστούν και να εξισορροπηθούν.  

Είναι πολύ σημαντικό να διατηρούνται τα Τσάκρα ανοιχτά και όχι μπλοκαρισμένα, γιατί προσδίδουν στον άνθρωπο ένα αίσθημα αρμονίας και γαλήνης. Επειδή λοιπόν πολλές φορές ο άνθρωπος κλείνεται στον εαυτό του και βρίσκεται αντιμέτωπος με φόβους, άγχος και πίεση, τα τσάκρα έχουν την τάση να κλείνουν αντί να ανοίγουν και να τον απομονώνουν από τον εξωτερικό περιβάλλον, αλλά και από τον ίδιο του τον εαυτό. Ανοίγοντας λοιπόν τα Τσάκρα, επανέρχεται η ισορροπία και ο άνθρωπος ελέγχει τον εαυτού του.

Επίσης, ένας ακόμη λόγος που μπορεί να μπλοκαριστούν, πέρα από ψυχολογικούς, είναι όταν δεν γίνεται επαρκής λήψη στοιχείων που βοηθούν στην διατήρηση της ροής της ενέργειας ελεύθερα στο σώμα. Μερικά από αυτά τα στοιχεία είναι οι βιταμίνες, τα μέταλλα, το φως του ηλίου, τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικές αξίες, η Γιόγκα και ο χορός.

Αν και υπάρχουν διάφορες ερμηνείες ως προς το τι ακριβώς είναι ένα τσάκρα, τα ακόλουθα χαρακτηριστικά είναι κοινά σε όλα τα συστήματα:

  • Αποτελούν μέρος ενός αιθερικού ενεργειακού σώματος, μαζί με τα ενεργειακά κανάλια, ή τα νάντι, και τους αιθερικούς ανέμους, ή την πράνα.
  • Βρίσκονται κατά μήκος ενός κεντρικού νάντι, της Σουσούμνα, το οποίο τρέχει είτε παράλληλα είτε στο εσωτερικό της σπονδυλικής στήλης.
  • Δύο άλλα, η Ίντα και ο Πιγκάλα, επίσης τρέχουν μέσα από τα τσάκρα, και παράλληλα με τη Σουσούμνα. Περιστασιακά διασχίζουν τη Σουσούμνα στη θέση των τσάκρα.
  • Κατέχουν έναν αριθμό από «πέταλα» ή «ακτίνες». Σε ορισμένες παραδόσεις, όπως είναι η Θιβετιανή, αυτές οι ακτίνες διακλαδίζονται σε χιλιάδες νάντι που τρέχουν σε όλο το ανθρώπινο σώμα.
  • Γενικά σχετίζονται με μία συλλαβή-σπόρο μάντρα, και συχνά με μια ποικιλία χρωμάτων και θεοτήτων.

Τα Τσάκρα (Σανσκριτικά: चक्र) σημαίνουν «τροχός» και «κύκλος». Ο όρος φαίνεται να πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία μέσω των Βεδών που ήταν αρχαία ιερά κείμενα που χρονολογούνται από το 1500 - 1000 π.Χ. Θεωρείται ότι τα Τσάκρα περιστρέφουν δίσκους ενέργειας που πρέπει να παραμείνουν «ανοιχτοί» και ευθυγραμμισμένοι, καθώς συνδέονται με όργανα του σώματος που είναι ζωτικής σημασίας, καθώς και με το σωματικό και πνευματικό πλούτο του κάθε ανθρώπου.  

Τα ενεργειακά μας κέντρα υπολογίζονται περίπου σε 88.000 σε όλο μας το σώμα. Από αυτά όμως, επτά είναι τα τσάκρα που θεωρούνται πιο σημαντικά. Το καθένα από αυτά έχει διαφορετικό ρόλο και επηρεάζει τη συμπεριφορά του καθενός, τα συναισθήματα του, το νευρικό του σύστημα και τη γενικότερη ζωή του.

Πηγή: Βικιπαιδεία. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CF%83%CE%AC%CE%BA%CF%81%CE%B1

admin_Nickos's picture

Click για περισσότερα

Τα ενεργειακά κέντρα (Chakras) υπολογίζονται περίπου σε 88.000 σε όλο το σώμα μας. Από αυτά όμως, τα επτά είναι τα βασικά και σημαντικότερα ενεργειακά κέντρα στο σώμα μας, μιας και βρίσκονται σε σημεία κλειδιά και ρυθμίζουν την ζωτική λειτουργία των πιο σημαντικών οργάνων μας και ως εκ τούτου και τις βασικές ποιότητές μας.

Πέρα των επτά βασικών κέντρων που υπάρχουν στο σώμα μας, υπάρχουν άλλα 5 + 1 ενεργειακά κέντρα τα οποία είναι έξω από το σώμα μας και ως εκ τούτου τα ονομάζουμε πνευματικά chakra.

Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη, το σύστημα των τσάκρα αποτελείται από επτά αόρατα ενεργειακά κέντρα που τοποθετούνται νοητά κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης, μέσω των οποίων ρέει η ζωτική ενέργεια («πράνα»), επιδρώντας στο φυσικό, στο νοητικό και στο πνευματικό επίπεδο της ύπαρξής μας.

Τα τσάκρα προσλαμβάνουν ζωτική ενέργεια από τα λεπτά ενεργειακά σώματα του ανθρώπου, από το περιβάλλον του, από το σύμπαν και από τη βάση κάθε εκδήλωσης και τη μετασχηματίζουν στις συχνότητες που χρειάζεται το φυσικό σώμα ή τα ενεργειακά σώματα για τη συντήρηση και την ανάπτυξή τους.

Επιπλέον εκπέμπουν ενέργεια στο περιβάλλον. Έτσι, μέσα από αυτό το ενεργειακό σύστημα, ο άνθρωπος βρίσκεται σε μια κατάσταση συνεχούς ανταλλαγής με τις δυνάμεις, που λειτουργούν στα διάφορα επίπεδα του περιβάλλοντος, του σύμπαντος και της Δημιουργίας.

Με απλά λόγια θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα ενεργειακά κέντρα είναι οι πύλες με τις οποίες το άτομο απορροφά ζωτική ενέργεια από το σύμπαν για να συντηρηθεί και να αναπτυχθεί. Ταυτόχρονα εκπέμπει μέσω αυτών όλες τις ατομικές του ενέργειες πάλι προς το σύμπαν και το περιβάλλον του.

Πηγή: Εναλλακτική Δράση. https://enallaktikidrasi.com/2013/05/afieroma-energeiaka-kentra-i-chakra/

admin_Nickos's picture

Click για περισσότερα

Η σημασία των τσάκρα στο σώμα μας είναι τόση, όση η ύπαρξη των πνευμόνων, της καρδιάς μας και όλων των ζωτικών μας οργάνων. Αυτές οι ενεργειακές δίνες περιστρέφονται με μια συγκεκριμένη συχνότητα για να διατηρήσουν υγιές το σώμα και το πνεύμα μας. Εάν για κάποιο λόγο υπάρξει κάποια διαταραχή, τότε η περιδίνηση των κέντρων διαστρεβλώνεται, αλλοιώνεται και σε κάποιες πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί ακόμα και να σταματήσει. Το αποτέλεσμα αυτής τη διαταραχής είναι η άμεση πρόκληση σοβαρών παθήσεων στην πνευματική και σωματική μας υγεία.

Πως μπλοκάρεται η λειτουργία των Τσάκρα

Η επιστήμη των Chakras, μας προσφέρει ίσως την μεγαλύτερη απόδειξη ότι κάθε ασθένεια προκαλείται από μια ψυχολογική αιτία. Ο μόνος τρόπος για να υπάρξει στρέβλωση στην ομαλή λειτουργία των κέντρων είναι η πρόκληση βίαιων ψυχολογικών τραυμάτων και καταγραφών.

Σε ένα τέτοιο τραύμα, το κέντρο που αντιστοιχεί στο ανάλογο συναίσθημα, υπερλειτουργεί, ή υπολειτουργεί και σιγά σιγά σταματά να  θρέφει καταλλήλως τα ζωτικά όργανα με την ενέργεια που χρειάζονται για την συντήρησή τους, με αποτέλεσμα αυτά να τείνουν προς την κατάρρευση ή την δυσλειτουργία.
Θα δούμε παρακάτω στην ανάλυση του κάθε ενεργειακού κέντρου, τι είναι αυτό που μπορεί να το διαταράξει και τι συνέπειες έχει στο σώμα του ατόμου.

Πηγή: Εναλλακτική Δράση. https://enallaktikidrasi.com/2013/05/afieroma-energeiaka-kentra-i-chakra/

admin_Nickos's picture

Click για περισσότερα

Εκτός από το κανονικό Ενεργειακό Σύστημα Τσάκρα υπάρχει ένα εκτεταμένο σύστημα των τσάκρα, το οποίο μόλις τώρα γίνεται γνωστή στην ανθρωπότητα. Το ενεργειακό αυτό σύστημα είναι σε λανθάνουσα κατάσταση στους περισσότερους ανθρώπους.

Ωστόσο, δεδομένου ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουμε την πνευματικότητα, αυτό το εκτεταμένο ενεργειακό σύστημα αρχίζει να διαφαίνεται μέσα μας. Αυτό το εκτεταμένο σύστημα είναι το επόμενο βήμα στην πνευματική εξέλιξη του πλανήτη.

Μέχρι πρόσφατα, πολύ λίγοι Δάσκαλοι απέκτησαν πρόσβαση και χρησιμοποίησαν αυτό το ισχυρό ενεργειακό σύστημα. Τώρα, έχει έρθει η ώρα για όλους να συνειδητοποιήσουν αυτό το σύστημα και να αντληθούν τα οφέλη της χρήσης του, στην καθημερινή ζωή και την πνευματική εξέλιξη. Ο κύριος σκοπός αυτών των τσάκρα είναι να μπορέσει το άτομο να συντονιστεί με τον εσώτερο εαυτό του ή τον Θεϊκό του εαυτό, με την Θεία Βούληση, ακόμα και τη γαλαξιακή κοινότητα που περιβάλλει και υποστηρίζει τη γη στην εξέλιξή της. Η πρώτη ομάδα τσάκρα (ένα έως επτά) έχει ως στόχο να μας βοηθήσει και να αναπτύξει τη σχέση μας με την Γη. Θα σε βοηθήσει να γίνεις ένα με τον πλανήτη.

Στη συνέχεια, τα επόμενα πέντε (8-12) μας βοηθούν να γίνουμε ένα με το σύμπαν. Η επικέντρωση στον εαυτό μας σας σιγά-σιγά απομακρύνεται και μετακινείται προς τα έξω για να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των λαών και των πραγματικοτήτων αυτού του κόσμου, καλύπτοντας έτσι την ίδια την Θεότητα. Με αυτόν τον τρόπο αναπτυσσόμαστε, εξελισσόμαστε και γινόμαστε πολύ πιο τέλειοι. Καθώς θα σταματάμε να επικεντρωνόμαστε στον εαυτό μας και να εστιάζουμε σε αυτές τις μεγαλύτερες πηγές ενέργειας, θα προχωράμε βήμα–βήμα σε έναν άλλο κόσμο όπου τα πάντα είναι δυνατά.

Ένα από τα πράγματα που το διευρυμένο σύστημα τσάκρα θα βοηθήσει είναι η κατάρριψη του εαυτού εντός των ορίων του χρόνου και του χώρου. Για να μετακινηθούμε προς τα έξω σε άλλες διαστάσεις και πραγματικότητες είναι απαραίτητο να αντιληφθούμε ότι η Γη φυσικά είναι μόνο ένα μέρος από τα πολλά που κατοικούνται.
Σε άλλα μέρη του Σύμπαντος, υπάρχουμε επίσης και ζούμε σε παράλληλες πραγματικότητες. Υπάρχουν πράγματα που κάνουμε σε αυτές τις άλλες πραγματικότητες, όπως ακριβώς κάνουμε εδώ στη Γη, και αυτά τα πράγματα είναι εξίσου σημαντικά για την φυσική ζωή μας.

Επιπλέον, όταν αρχίζει να παρατηρεί κανείς τις άλλες πραγματικότητες και δει τι συμβαίνει, μια νέα εικόνα για το τι είναι η εξέλιξη αρχίζει να παίρνει μορφή. Αντιλαμβάνεται ότι όλες οι υπάρξεις του είναι σαν μουσικά όργανα σε μια μεγάλη ορχήστρα που κατευθύνουν τη Δημιουργία. Θα δει τον εαυτό του ως ένα ον που υπερβαίνει το χρόνο και το φυσικό σώμα.

Κάθε πνευματικό τσάκρα, εκτός από την υποβοήθηση της ανάπτυξης της δικής μας ενέργειας και ευεξίας, μας βοηθά να αγγίξουμε ένα συγκεκριμένο τμήμα αυτού του πιο αχανούς σύμπαντος.

Κάθε πνευματικό τσάκρα ανοίγει μια πόρτα που αντιστοιχεί σε ένα άλλο μέρος της μεγάλης απεραντοσύνης που είναι «ο Δημιουργός». Υπάρχει ένας φυσικός νόμος σε κάθε τσάκρα. Το άνοιγμα ενός κέντρου μας οδηγεί σταδιακά στο άνοιγμα του επόμενου. Λόγω αυτής της τάξης, τα κέντρα αυτά θα ξυπνήσουν ένα προς ένα με κάθε κέντρο που ζωντανεύει, να δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα στο επόμενο. Εάν μπορούσαμε να τα παρατηρήσουμε θα βλέπαμε ότι υπάρχει ένα είδος προτύπου σε αυτή την διαδικασία.

Πηγή: Εναλλακτική Δράση. https://enallaktikidrasi.com/2013/05/afieroma-energeiaka-kentra-i-chakra/