mandra

Comments

polina's picture

Click για περισσότερα

μάντρα είναι ένας ήχος, μια συλλαβή, μια λέξη, ή ομάδα λέξεων και θεωρείται ότι έχει την ικανότητα να δημιουργήσει μετασχηματισμό και ειδικά πνευματικό μετασχηματισμό. Η χρήση και ο τύπος τους ποικίλλει ανάλογα με τη σχολή και τη φιλοσοφία από την οποία προέρχεται. Το πιο διαδεδομένο μάντρα στο χώρο της Γιόγκα είναι το περίφημο ΩΜ, το οποίο θεωρείται ο «βασιλιάς» των μάντρας. Θεωρείται επίσης ο πρωταρχικός ήχος της Δημιουργίας.

Τα μάντρας είναι ήχοι βασισμένοι στην ενέργεια. Η Ινδική μεταφυσική παράδοση εξηγεί ότι το σώμα αποτελείται από 5 υλικά και το πρώτο από αυτά είναι ο ήχος. Μελέτες πάνω στον ηχητικό συμβολισμό λένε ότι οι προφερόμενοι ήχοι έχουν νόημα είτε έχουμε επίγνωση γι αυτό είτε όχι. Και σίγουρα μπορούν να υπάρξουν πολλαπλά επίπεδα συμβολισμού που συνδέονται με κάθε ήχο. Έτσι, ακόμη κι αν δεν κατανοούμε το νόημα τους, τα μάντρας δεν είναι χωρίς νόημα. Ο υποσυνείδητος νους του καθενός μπορεί να βρει το νόημα του.

Στη Γιόγκα, η επανάληψη του μάντρα λέγεται Τζάπα (Japa) και μπορεί να γίνεται με 4 τρόπους: Φωναχτά, ψιθυριστά, νοητικά, αυτόματα.

Στο πρώτο είδος επανάληψης του μάντρα αυτό γίνεται ως απαγγελία, είτε ατομικά είτε ομαδικά σε μια τάξη Γιόγκα. Στην ομαδική απαγγελία συνήθως υιοθετείται ένας κοινός ρυθμός, χωρίς να αποκλείεται και ο μη-κοινός ρυθμός. Ένα μάθημα Γιόγκα συνήθως αρχίζει και τελειώνει με την απαγγελία του ΩΜ τρεις φορές.

Στο δεύτερο είδος τα χείλη κινούνται, αλλά ο ήχος που προκύπτει είναι ανεπαίσθητος για έναν εξωτερικό παρατηρητή.

Στο τρίτο είδος το μάντρα απαγγέλλεται νοητικά, συνήθως σε συγχρονισμό με την αναπνοή.

Το τέταρτο είδος χρειάζεται επεξήγηση. Αυτό το είδος προκύπτει όταν ο ασκούμενος επαναλαμβάνει το μάντρα για πολλή ώρα νοητικά κι όταν σταματήσει η συνειδητή εκούσια επανάληψη, τότε αναλαμβάνει το υποσυνείδητο και το μάντρα φαίνεται να επαναλαμβάνεται από μόνο του.

Προέλευση

Τα μάντρας εμφανίστηκαν αρχικά στη Βεδική παράδοση των Ινδιών κι αργότερα έγιναν ουσιώδες τμήμα του Ινδουισμού, του Βουδισμού, του Σιχισμού, του Τζαϊνισμού και του Ταοϊσμού. Αυτό δεν σημαίνει ότι όποιος χρησιμοποιεί μάντρα ανήκει απαραίτητα σε κάποια από τις προαναφερθείσες θρησκείες. Το ίδιο ισχύει γενικά για την επιστήμη της Γιόγκα. Επειδή οι Ινδουιστές αγάπησαν τη Γιόγκα κι ασκούνταν σ’ αυτή δε σημαίνει ότι όποιος κάνει Γιόγκα είναι Ινδουιστής. Ο Αϊνστάιν ήταν Εβραίος αλλά έτρωγε και τυρί, αυτό όμως δεν κάνει Εβραίο όποιον τρώει τυρί...

polina's picture

Click για περισσότερα

Τα μάντρας είναι σαν φάρμακο για την ψυχή. Όταν επιλέγουμε μια λέξη ή μια σειρά από λέξεις για να επαναλάβουμε τη μορφή ενός μάντρα, επιβεβαιώνουμε στον εαυτό μας και επιτρέπουμε τη σημασία του να διαρρεύσει κάτω από την επιφάνεια, στο υποσυνείδητο μας, βοηθώντας στην αλλαγή των αρνητικών συνηθειών και προτύπων μας σε θετικά.

Κάνοντας τη δική μου πρακτική έχω ωφεληθεί συχνά από την δύναμη των μάντρας. Με μεγάλη διαφορά, η αγαπημένη μου ανάμνηση μιας πρακτικής ενός μάντρα είναι μια δυνατή υπέρβαση που συνέβη κατά τη διάρκεια ενός εργαστηρίου με τον Nicholas Giacomini (γνωστός και ως: MC Yogi) και με τη σύζυγο του, Amanda. Μας είχαν βάλει να σκεφτούμε μια πρόκληση που αντιμετωπίζαμε τότε και να την κρατάμε σταθερά στο μυαλό μας. Στην διάρκεια της επόμενης ώρας μας οδήγησαν μέσα από 108 γύρους όπου ψάλλαμε το Om Ganapatayei Namah μια προσευχή στο Ganesh αυτόν που απομακρύνει τα εμπόδια. Μέχρι να φτάσουμε στο τέλος όλο το δωμάτιο «είχε πάρει φωτιά». Μια ανανεωμένη αίσθηση σκοπού και αποφασιστικότητας πυροδοτήθηκε σε μας εκείνη την ημέρα, η οποία ζωντανεύει μέσα μου και πάλι κάθε φορά που ακούω αυτό το μάντρα.

Σαν γιόγκις έχουμε πρόσβαση στα Σανσκριτικά, μια αρχαία, άκρως μαθηματική και ιερή γλώσσα, οπότε γιατί να μην την χρησιμοποιούμε;

Τα Σανσκριτικά θεωρούνται από κάποιους γλωσσολόγους ως η «τέλεια γλώσσα» καθώς η σωστή προφορά της προκαλεί μια μοναδική δόνηση στο Σύμπαν, θέτοντας σε κίνηση οτιδήποτε προσπαθείτε να εκδηλώσετε μέσω του μάντρα σας.

Παρακάτω είναι τα 5 αγαπημένα μου σανσκριτικά μάντρας με τις αρχαίες έννοιές τους και το πως μπορούμε να τα υιοθετήσουμε στην σύγχρονη ζωή μας:

1.Μάντρα : ΩΜ

Μετάφραση: Ο ήχος του σύμπαντος. Είναι η πρωτόγονη δόνηση που αντιπροσωπεύει τη γέννηση το θάνατο και τη διαδικασία αναγέννησης.

Σύγχρονη προσαρμογή: Ψάλλοντας τον ήχο ΩM ερχόμαστε σε αρμονικό συντονισμό με το σύμπαν, αυτό είναι ένα επιστημονικό γεγονός! Θεωρείται πως το ΩM δονείται στα 432 Hertz, τα οποία είναι η φυσική μουσική κορύφωση του Σύμπαντος, σε αντίθεση με τα 440 Hertz, στα οποία είναι η συχνότητα της πιο σύγχρονης μουσικής. Μειώνοντας την συχνότητας σας ώστε να συμπέσει με εκείνη του Σύμπαντος ακινητοποιείτε τις διακυμάνσεις του νου, που σας επιτρέπει να εξασκείτε γιόγκα μέσω του ήχου. Το ΩM είναι ένας ειδυλλιακό τρόπος για να ξεκινήσει και να τελειώσει ένα μάθημα γιόγκα ή μια πρακτική διαλογισμού, και, επίσης, είναι αρκετά χρήσιμο όταν το μόνο που χρειάζεστε είναι να χαλαρώσετε.

2. Μάντρα : Ωm Namah Shivaya

Μετάφραση: Υποκλίνομαι στη Σίβα την υπέρτατη θεότητα της μεταμόρφωσης που αντιπροσωπεύει τον πλέον αληθινό και υψηλό εαυτό.

Σύγχρονη προσαρμογή: Στο βιβλίο «Eat Pray Love», δίνεται ένα μάντρα στην Elizabeth Gilbert από τον γκουρού της στο οποίο αναφέρεται με πολύ αγάπη ως τον «Ύμνο των Σανσκριτικών». Η ερμηνεία της είναι, «Τιμώ τη θεότητα μέσα μου». Αυτό είναι ένα τέλειο μάντρα για να μας βοηθήσει να χτίσουμε την αυτοπεποίθηση μας, το οποίο μας υπενθυμίζει πως είμαστε όλοι φτιαγμένοι από θεϊκή ενέργεια και πως θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε στον εαυτό μας αναλόγως.

3.Μάντρα : Lokah Samastah Sukhino Bhavantu

Μετάφραση: Είθε όλα τα όντα παντού να είναι ευτυχισμένα και ελεύθερα, και μακάρι να μπορέσουν οι σκέψεις, τα λόγια και οι δράσεις της δικής μου ζωής να συμβάλλουν με κάποιο τρόπο στην ευτυχία και την ελευθερία όλων.

Σύγχρονη προσαρμογή: Πιο συχνά συνδεδεμένη με την σχολή Γιόγκα Jivamukti, αυτό το μάντρα είναι ένας ισχυρός τρόπος για να αφιερώσετε τον εαυτό σας στο να ζει μια ζωή που δεν βλάπτει κανέναν και να υπηρετεί το γενικότερο καλό. Αυτή η μάντρα ενθαρρύνει τη συνεργασία, τη συμπόνια και το να ζούμε σε αρμονία με το περιβάλλον, τα ζώα και τους συνανθρώπους μας.

4.Μάντρα : Shanti Mantra Om Saha Naavavatu Saha Nau Bhunaktu Saha Veeryam Karavaavahai Tejasvi Aavadheetamastu Maa Vidvishaavahai Om

Μετάφραση: Είθε ο Κύριος να μας προστατεύει και να μας ευλογεί. Είθε να μας θρέψει, να μας δώσει τη δύναμη να εργαστούμε από κοινού για το καλό της ανθρωπότητας. Είθε η μάθηση μας να είναι λαμπρή και να έχει σκοπό. Είθε να μην στρεφόμαστε ο ένας εναντίον του άλλου.

Σύγχρονη προσαρμογή: Ένα τέλειο μάντρα για να ξεκινήσετε ένα μάθημα γιόγκα, μια νέα μέρα, ή ακόμα και μια νέα επιχείρηση. Ενώνει τους συμμετέχοντες και θέτει τον τόνο της μη ανταγωνιστικότητας, την ενότητα, και το να εργάζονται μαζί προς έναν κοινό στόχο.

5.Μάντρα: Om Gum Ganapatayei Namah

Μετάφραση: Υποκλίνομαι στην θεότητα Ganesh (με το πρόσωπο ελέφαντα) που είναι ικανή να εξαλείψει όλα τα εμπόδια. Προσεύχομαι για την ευλογία και την προστασία του.

Σύγχρονη προσαρμογή: Στην Ινδουιστική διδασκαλία, ο Ganesh είναι γνωστό ως ο θεός της σοφίας και της επιτυχίας και ως καταστροφέας των εμποδίων. Αυτό είναι το αγαπημένο μου μάντρα, που πάντα αντλώ όταν αντιμετωπίζω μια μεγάλη πρόκληση στη ζωή και ειδικά όταν ταξιδεύω.